Hirdetés

A Cipruson fogvatartott orosz újságíró elhagyta a szigetet

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Elhagyta a szigetet egy orosz újságíró, akit Cipruson őrizetbe vettek, mert állítólag veszélyezteti a nemzetbiztonságot – közölte szombaton a ciprusi média.

Az újságíró csütörtöki nicosiai őrizetbe vétele régen látott válságot robbantott ki Oroszország és Ciprus viszonyában, a ciprusi nagykövetet behívatták a moszkvai külügyminisztériumba magyarázatért.

Az orosz hírügynökségek Alekszandr Gaszjukként azonosították az újságírót, aki Cipruson dolgozott a Rosszijszkaja Gazeta állami lapnál. Az újságíró azt mondta a TASS-nak, hogy a ciprusi rendőrség bántalmazta, és azt mondták neki, hogy visszavonják tartózkodási engedélyét, mert állítólag biztonsági fenyegetést jelent az országra.

Az orosz külügyminisztérium kijelentette, hogy az újságíró nem megfelelő tevékenységére vonatkozó bármiféle felvetés minden valóságot nélkülöz.

A ciprusi állami műsorszolgáltató, a CyBC arról számolt be, hogy Gasjuk péntek késő este elhagyta Ciprust, a családjával együtt.

A ciprusi külügyminisztérium szóvivője a Reuters megkeresésére sem kommentálta az eseményeket.

Ciprus és Oroszország szoros kulturális és üzleti kapcsolatokat ápol, de ezek jelentősen enyhültek az ukrajnai háború óta. Az ország követte uniós partnereit széles körű szankciók bevezetésében Moszkva ellen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés