Hirdetés

A Balaton kiszáradásától rettegnek a part mentén élők

 portré

Március végén szélsőségesen alacsony a Balaton vízszintje, ezért a tóparton élők aggódnak, hogy a magyar tenger a Velencei-tó sorsára juthat. Helyi portálok beszámolója szerint a fonyódi kikötőben levő vízmércén a szint már alig éri el a 100 centimétert, ami az ilyenkor ideálisnak mondható 110 centis vízálláshoz képest nagyon alacsony.

Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője nem ennyire borúlátó, a Blikknek  elmondta: bár a helyzet szélsőséges, messze vagyunk még a kritikus szinttől. Úgy vélte, a nyár végi vízállást befolyásolhatja, ha előbb-utóbb nem esik csapadék. Minden csak és kizárólag az időjárástól függ. Tavaly a Balaton vízgyűjtő területén az átlagnál 30 százalékkal kevesebb eső hullott. A helyzet nem javult idén januárban és februárban sem, márciusban 2 mm csapadék hullott a vízgyűjtő helyére. 

- Gyakorlatilag a hiány 100 százalékos. A Velencei-tóhoz hasonló helyzetbe viszont sokkal kisebb eséllyel kerül a Balaton, hiszen sokkal nagyobb a vízfelülete – tette hozzá. – magyarázta a szakember, aki szerint korai lenne még arról beszélni, hogy nyáron mi lesz a helyzet. Április-május ráadásul hosszútávon csapadékot ígér. A szakemberek tehát bizakodnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés