Hirdetés

A zseniális író, aki megtanította, hogy a háború a 22-es csapdája

Morvay Péter portré Morvay Péter

100 éve született Joseph Heller, a 22-es csapdája írója, aki világhírű regényében a háború abszurditását írta meg.

Heller New York Brooklyn negyedében látta meg a napvilágot. Apja korán meghalt, ezután édesanyja igen szerény körülmények között nevelte a kis Josephet, aki sokat olvasott, s mikor tízéves korában egyik rokonától megkapta az Iliász egy gyermekek számára készült átdolgozását, 

elhatározta, hogy ő is író lesz. 

Az érettségi után rövid ideig táviratkézbesítőként dolgozott, majd 1942-ben behívták katonának, s az írói álmoknak egy időre végük szakadt. 

A II. világháborúban az amerikai légierő tagjaként több mint hatvan bombázóbevetésen vett részt Olaszországban és Franciaországban, ez az élmény szolgáltatta első és legsikeresebb regénye, A 22-es csapdája alapját, ami 1961-ben jelent meg. 

„Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt.” 

– a világ egyik legismertebb első mondatával indul a szatirikus regény, amelyből csak Amerikában több mint 10 millió példányt adtak el.

Joseph Heller regényének címe az Oxfordi Értelmező Szótárba is bekerült önálló fogalomként
Joseph Heller regényének címe az Oxfordi Értelmező Szótárba is bekerült önálló fogalomként Vanity Fair

A háború abszurditását és esztelenségét ostorozó, fekete humorú könyv a gyilkos militarizmus látszólagos „rendjének” pusztító káoszáról, a bürokráciáról, a korabeli Amerikáról, és magáról a modern világról szól. 

Főhőse az antihős Yossarian kapitány, aki – Jaroslav Hasek szintén halhatatlan hőséhez, Svejkhez hasonlóan – minden lehetséges módon meg akarja úszni az értelmetlen és gyilkos bevetéseket, 

a „22-es csapdája” azonban nem engedi. 

A mára szállóigévé lett cím arra a feloldhatatlan dilemmára utal, hogy aki felmentést akar nyerni az életveszélyes légi bevetések alól, annak be kell bizonyítania, hogy őrült, de aki ilyet kérelmez, annak nyilvánvalóan helyén az esze, tehát nem kaphatja meg a felmentést. 

A regényből 1970-ben Mike Nichols rendezésében film is készült Alan Arkin, Anthony Perkins, Orson Welles, Martin Sheen és a híres énekes, Art Garfunkel főszereplésével. 

A hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején a regény megragadta a vietnami háború ellen harcoló generáció képzeletét is, és a mű szinte kötelező olvasmány volt a hippik és a hátizsákos vándorok körében. 

A könyv üzenete ma is fájón aktuális, mert - ahogy Ferenc pápa Budapesten mondta - a "háború szólístái" újra elnyomják a békét szeretők kórusát.  

Későbbi műveivel Heller ugyan nem érte el a 22-es sikerét, de utolsó nagy művében, a Zárórában visszahozta a „22-es” főhősét, Yossariant, aki időközben jómódúvá és elégedetté vált.

Heller 1999. december 12-én New York-i otthonában hunyt el szívrohamban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés