Hirdetés

Ő 3 nappal a földrengés előtt tudta, hogy hol lesz

Morvay Péter portré Morvay Péter

Egy holland kutató szinte kilométer pontossággal megjelölte az epicentrum helyszínét, ahol a tragikus törökországi földrengés bekövetkezett – három nappal a katasztrófa előtt.

Frank Hoogerbeets holland szeizmológus három nappal a hétfői törökországi földrengés előtt Twitter-fiókján közzétett egy tweetet, amelyben azt jósolta, hogy hamarosan erős földrengés lesz Törökországban - írta a Jerusalem Post.

Drámai hírek érkeztek a földrengés sújtotta országokból: a törökországi és szíriai katasztrófa áldozatainak a száma már meghaladja a 15 ezer főt, és közel 100 ezer ember megsérült. 

Közben - mint arról beszámoltunk - a magyar mentőcsapat megmentette egy kislány életét, és összesen már 67 embert szabadítottak ki a romok közül.

A hollandiai Solar System Geometry Survey (SSGS) munkatársa 

február 3-ai posztjában pontosan megjelölte az epicentrum helyszínét is.

A kutató azt írta: "Előbb vagy utóbb 7,5-ös erősségű földrengés lesz ebben a régióban (Dél-Közép-Törökország, Jordánia, Szíria, Libanon)".

Frank Hoogerbeets holland szeizmológus posztja három nappal a földrengés előtt jelent meg
Frank Hoogerbeets holland szeizmológus posztja három nappal a földrengés előtt jelent meg Twitter / Frank Hoogerbeets

A hollandiai intézet az egyik legtekintélyesebb nyugat-európai kutatóbázis, amely a szeizmikus aktivitással kapcsolatos megfigyeléseket elemzi.

Hooogerbeets előrejelzése széles körben elterjedt az interneten. A kutató egy következő posztjában úgy reagált, hogy a figyelmeztetését előzetes mérési eredményekre alapozta.

„Előbb-utóbb be fog következni egy nagyobb rengés 

ebben a régióban, hasonlóan az i.sz. 115. és 526. évekhez.”

A földrengést követő napokban több utórengést is éreztek a térségben, Hoogerbeets erre a következő magyarázatot adta: 

„A közép-törökországi nagy földrengések jelentős változást okoztak a feszültségeloszlásban az egész térségben. Ez a szeizmikus aktivitás egészen délre átnyúlik. 

Egyértelmű, hogy a régió átrendeződik".

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés