Hirdetés

80 éves Mick Jagger, az örökifjú Rolling Stone

Morvay Péter portré Morvay Péter

Minden idők egyik leghíresebb zenekarának frontembere 61 éve áll a színpadon, miközben a Rolling Stones több mint 240 millió lemezt adott el világszerte.

Mick Jagger egyszer azt énekelte, hogy 

„milyen nehéz megöregedni”, 

de ennek ellenére ő maga továbbra is lendületesen tolja a rock and rollt, immár a sokadik nemzedékhez tartozó rajongói előtt.

A rocktörténelemben különlegesnek számít az is, hogy zenekara, a Rolling Stones minden riválisát túlélve hat évtizede folyamatosan fennáll és működik, legutóbb az együttes 60. évfordulója alkalmából turnézott Európában. 

Mick Jagger a lázadás "sötétebb oldalát" képviselte a hatvanas években a Beatles-szel szemben
Mick Jagger a lázadás "sötétebb oldalát" képviselte a hatvanas években a Beatles-szel szemben Hello Magazine

A 14 koncertből álló sorozat volt az első alkalom, hogy a zenekar a 2021-ben elhunyt dobos, Charlie Watts nélkül lépett fel.

Michael Philip Jagger 1943. július 26-án született az angliai Kentben, Dartfordban, és eleinte úgy tűnt, hogy a középosztálybeli szülei által kikövetezett utat járja a polgári elit tagjaként.

1962-ben azonban otthagyta a londoni elitiskolát, és gyermekkori barátjával, Keith Richards-szal – akivel már évek óta gyakorolták a bluest – megalapította a Rolling Stonest. 

Alkotói kapcsolatuk azóta is termékeny, bár személyes viszonyuk igencsak hullámzó, többször is a gyűlöletig terjedő módon összevesztek, de végül visszatértek a közös munkához.

1965-ben a zenekar első nagy sikere a kor egyik lázadó himnusza, az "(I Can't Get No) Satisfaction" lett. Ez olyan slágerek követték, mint a "Brown Sugar", a "Honky Tonk Women" és a "Paint It Black".

A Stones a hatvanas években a polgáribbnak tartott Beatles nagy riválisának számított, hírnevükhöz zenéjük mellett a színpadon kívüli botrányaik is hozzájárultak.

Mick Jaggert és Keith Richardsot 1967-ben kábítószer-bűncselekmények miatt bűnösnek találták, de végül felmentették őket. 

Az egyik alapító tag, Brian Jones azonban nem élte túl ezt a viharos korszakot: 1969-ben belefulladt a medencéjébe.

"Nem voltam elég megértő a drogfüggőségével kapcsolatban" 

- mondta Jagger 1995-ben. Hozzátette: 

„Az olyan dolgok, mint az LSD, teljesen újak voltak. Senki sem tudta, hogy milyen ártalmas. Az emberek azt hitték, hogy a kokain jót tesz.”

A konzervatív közönséget olyan dalokkal is provokálták, mint a „Sympathy for the Devil” (Szimpátia az ördöggel), bár Jagger később azt mondta, hogy a szöveget olyan irodalmi művek ihlették, mint Bulgakov Mester és Margaritája, valamint Baudalaire versei.

Jagger azonban a vad életstílus mellett is figyelt a zenekar üzleti sikerére, és gondos menedzserként az évtizedek alatt hatalmas zenei birodalmat épített fel. 

A Sunday Times 2021-es listája szerint 310 millió fontos (mintegy 140 milliárd forintos) vagyont sikerült felhalmoznia. 

Valójában, mint az AFP születésnapi portréja megjegyzi, Mick Jagger a 

„mindent felforgató imázs ellenére idővel az establishment egyik oszlopos tagjává vált.”

2002-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte, és „Sir Mick” gyakran feltűnik a Lord's stadionban, az angol krikettcsapat mérkőzésein.

Az örökifjúként viselkedő rocker 2016-ban nyolcadik alkalommal lett apa: jelenlegi partnere, Melanie Hamrick amerikai táncosnőtől született fia, négy korábbi kapcsolatából származó hét gyermeke mellett. 

Egyik korábbi társa, a most 28 éves kuvaiti-amerikai Noor Alfallah azóta egy másik legendás nyolcvanas, a 81 éves Al Pacino aktuális partnere.

A 60-as évek ellenkultúrájának lázadó ikonja gondosan őrzi egészségét, bár 2019-ben szívbillentyű-cserén esett át, nagyon fegyelmezetten él, rendszeresen fut, kick-boxozik, kerékpározik és jógázik is, hogy a nyolcvanon túl is fenntartsa fáradhatatlan színpadi megjelenését.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés