Hirdetés

Ma lenne 80 éves Kóbor János, különleges ünnepséggel emlékeznek rá

Morvay Péter portré Morvay Péter

Másfél éve hunyt el a legendás énekes, aki egész pályafutása alatt elkötelezte magát az Omegának. 

Mint arról a Blikk beszámolt, lelkes rajongók szerették volna elérni, hogy a II. kerületben legyen Kóbor utca, ám kiderült, hogy ennek hivatalos engedélyeztetése sok utánajárásba és egyeztetésbe kerülne, így más megoldást kerestek a megemlékezésre. 

Kóbor János több mint fél évszázadon át volt az Omega frontembere
Kóbor János több mint fél évszázadon át volt az Omega frontembere Index

Az utcatábla helyett az egykori Omega-stúdió közvetlen közelében felavatják a Kóbor-padot.

Az ünnepségen az Omaga virtuóz gitárosa, Molnár György mond majd beszédet, aki először meglepődött az ötleten, és nemet mondott a felkésére.

„Amikor megkértek rá, hogy mondjak beszédet, először nemet mondtam, nem vagyok a szavak embere, meg aztán 

nekem nem könnyű Meckyről múlt időben nyilatkoznom. 

Bevallom, elengedtem őt, csakúgy, mint annak idején a szüleimet és a nagymamámat, akik talán a legfontosabbak voltak számomra.” – mondta a Blikknek Molnár György, aki nagy szeretettel emlékszik vissza a közösen töltött közel 70 évre.

„Mi, az Omega túráztunk először Angliában, mi adtunk ki először dupla lemezt, mi jelentettünk meg először CD-t, nálunk láttak először lézershow-t és még folytathatnám. 

Csodálatos időszak volt ez, az életünk, ott a színpadon. S persze, azon is túl.”

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes gimnazista korától kezdve zenélt, és attól kezdve, hogy 1962. szeptember 23-án először felléptek Omega néven a Műszaki Egyetem várbeli kollégiumában,

soha nem volt más zenekar tagja, és vendégként sem szerepelt mások lemezein.

A legendás zenekar több felállásban lépett színpadra az évtizedek során, a klasszikus tagok közül ma már Kóbor Jánoson kívül többen nincsenek köztünk: Benkő László, Somló Tamás, Laux József és Mihály Tamás is elköltözött az elmúlt években.

Az Omega utolsó nagy fellépését az Arénába tervezték, de erre már nem kerülhetett sor.

A számtalan emlékezetes koncert közül is kiemelkedik az, amikor Kóbor János 2014-ben a rendszerváltozás 25. évfordulójának tiszteletére a Hősök terén a német Scorpions-szal együtt énekelhette százezres tömeg előtt a Wind of Change (a Változás szele) című dalt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés