Hirdetés

41 forintos literenkénti drágulás és maga a pokol: ez az, ami a benzinkutakon ránk vár napokon belül

Nap Híre portré Nap Híre

A NAV oldalán megjelent legfrissebb jövedékiadó-módosítás alapján 2024. január 1-től a magyaroknak körülbelül 41 forinttal kell majd többet fizetniük az üzemanyagért.

Bár a Mikulás árcsökkenést hozott a kutakon, és december legelején is csökkentek az üzemanyagárak, januártól vége a jó időknek. 

A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők szerint az ünnepek környékén, főként a két ünnep közötti időszakban a magyarok megrohamozhatják a kutakat a januárban várható jelentős mértékű áremelkedés miatt.

A KSH adatai alapján bár az üzemanyagok ára az előző hónaphoz képest 3,6 százalékos csökkenést, az előző év azonos időszakához képest jelentős, 25,4 százalékos emelkedést mutatott. Ám a januári jelentős áremelkedés a jövő évi inflációt is befolyásolhatja.

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint nagyjából fél százalékos "lökést" adhat az éves inflációnak a jövedéki adó. Arra azonban nem számít, hogy a benzinfogyasztás jelentősen csökkenni fog. Az ING számításai szerint a jövedéki adó emelése az éves inflációt fél százalékkal emeli majd meg, ám örvendetesnek nevezhető, hogy kimondottan alacsony átlagárra rakódik rá.

Virovácz beszélt arról is a Pénzcentrumnak, hogy várhatóan nagy sorokat láthatunk majd a kutaknál december utolsó napjaiban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés