Hirdetés

Fejvesztve menekül mindenki, riasztó hír jött a magyar határról

Nap Híre portré Nap Híre

Az ukrán-magyar határszakaszon 5988-an léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7930-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. Legutóbb is szörnyű támadás érte Kijevet.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 286 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Vonattal 102 ember - köztük 55 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől sokszor fejvesztve menekülőket.

Az egyik legfrissebb hír az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, hogy január 6-án déltől január 7-én a nap végéig tartó fegyvernyugvásra hívta fel az ukrajnai konfliktusban részt vevő valamennyi felet a küszöbönálló ortodox karácsony alkalmából Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája.

Felhívását csütörtökön az orosz ortodox egyház honlapján tették közzé.     A pátriárka a fegyvernyugvásra és a karácsonyi tűzszünetre annak érdekében szólított fel, hogy az ortodoxok részt vehessenek a templomokban megtartandó liturgián.

Erdogan is békét sürget

Hivatkozás másolása

Recep Tayyip Erdogan török elnök  - aki korábban eltörölte a nyugdíjkorhatárt - telefonon azt javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy az orosz-ukrán háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítéseket egyoldalú tűzszünettel és "egy méltányos megoldást tartalmazó vízióval" mozdítsák elő - jelentette be a török elnöki hivatal csütörtöki közleményében.

Erdogan és Putyin elnök rendszeresen egyeztet telefonon az orosz-ukrán háború február 24-i kitörése óta. Törökország az ENSZ-szel karöltve fontos közvetítő szerepet játszott az ukrajnai kikötőkből induló gabonaexportot lehetővé tevő megállapodás tető alá hozásában. 

"Erdogan elnök kifejtette, hogy a békekötést és a tárgyalásokat célzó felhívásokat egyoldalú tűzszünettel és egy méltányos megoldást tartalmazó vízióval mozdítsák elő" - fogalmazott az elnöki közlemény, hozzátéve, hogy Erdogan emlékeztette Putyint a gabonamegállapodás pozitív hatására.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonatermelője és -exportálója, de az ukrán gabonatermés és az export mértéke is visszaesett, amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, és tengeri blokád alá vonta kikötőinek egy részét.

A török és az orosz elnök ezenkívül egyeztetett a szíriai helyzetről is, ennek kapcsán Erdogan hangsúlyozta Putyinnak: konkrét lépésekre van szükség, hogy a szíriai határ környékét megtisztítsák a kurd fegyveresektől - fogalmazott a nyilatkozat. "Erdogan elnök kiemelte: itt az ideje, hogy konkrét lépéseket tegyenek a török határrégió, különösen Tell Rifaat és Manbij térségének megtisztítására a PKK/PYD/YPG terrorista szervezetektől" - zárult a török elnöki közlemény.

    Hány napja tart az orosz-ukrán háború?

    Bővebben Bezárás

    316

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés