Hirdetés

Íme a világ 5 legdrágább háza

Morvay Péter portré Morvay Péter

A Luxe Digital életmód portál összeállította a legdrágább lakóingatlanok listáját, amelyen történelmi és ultramodern épületek is szerepelnek.

A luxusotthonok kategóriájában is van egy felsőbb osztály, ahol tényleg csak a tulajdonos és az építész fantáziája szab határt – akár a történelmi múltban, akár a 21. században épültek ezek.

Nehéz is megfelelő fogalmat találni ezekre az épületekre, ugyanis az olyan szavak, mint 

a „megavilla” vagy „milliárdos lakóház” nem is fedik igazán a valóságot.

Magyarországon azonban időnként az átlagnál kicsit értékesebb ingatlanokra is ezt a fogalmat használják, hír volt például, hogy L.L. Junior már 335 milliót kér a luxusházáért, sőt az is, hogy Emilio 110 millióért hirdeti luxusházát.

A tulajdonosok között a brit uralkodó mellett indiai maharadzsa és ukrán milliárdos is van

Ez egy egészen más dimenzió: a világ legnagyobb – jelenleg is lakott – háza ugyanis 240 hálószobával és 535 egyéb helyiséggel rendelkezik. Következzen a világ hat legdrágább lakóépülete - írja a Luxe Digital.

1. Buckingham-palota, London, Egyesült Királyság – érték: 4,9 milliárd dollár

Buckingham-palota, London, Egyesült Királyság
Buckingham-palota, London, Egyesült Királyság Luxe Digital

Tulajdonos: III. Károly király

A Buckingham-palota lehet, hogy nem kerül egyhamar eladásra, de ha mégis, akkor körülbelül 4,9 milliárd dollárt érne, és ezzel a világ legdrágább háza lenne. 

A 240 hálószobával - 188 személyzeti szobával és 52 királyi és vendégszobával -, valamint úszómedencével és orvosi rendelővel rendelkező épület a brit királyi család otthona, de a nagyközönség számára is nyitva áll vezetett túrákra.

Az épület összesen 775 szobát foglal magában, köztük 19 kabinetet, 92 irodát és 78 fürdőszobát. Hatalmas személyzetet, valamint gyönyörű kerteket is tartogat. A pletykák szerint van még néhány titkos szoba is szétszórva ebben a hatalmas luxuskúriában. 

A mintegy 77 000 négyzetméteren elterülő Buckingham-palota egyben a világ egyik legnagyobb háza is.

2. Antilia, Mumbai, India – érték: 2 milliárd dollár

Antilia, Mumbai, India
Antilia, Mumbai, India Luxe Digital

Tulajdonos: Mukesh Ambani

A világ legdrágább magánrezidenciája, az Antilia, amely Mukesh Ambani, India leggazdagabb emberének tulajdonában van, és egy mitológiai atlanti szigetről kapta a nevét. 

A 400.000 négyzetméteres épület India legdrágább városnegyedében, Mumbaiban található, és 27 emeletet ér el, minden egyes dupla magasságú szint két emeletnek számít. 

De hatalmas magassága ellenére úgy tervezték, hogy ellenálljon a hatalmas földrengéseknek.

Hat teljes emelet csak a parkoló, hogy a gazdag indiai család nagyszámú, drága autóflottája elférjen benne. Emellett egy hatalmas templom, számos fényűző vendéglakosztály, három helikopterleszálló, fedett medencékkel rendelkező gyógyfürdő, bálterem és jógastúdió, fagylaltozó és egy privát mozi is tartozik hozzá, amelyet mindenki élvezhet. 

Még egy hószoba is van, amelyben hópelyhek hullanak, ha a külső forróság elől gyors enyhülésre várnak a lakók.

3. Villa Leopolda, Francia Riviéra, Franciaország – érték: 750 millió dollár

Villa Leopolda, Francia Riviéra, Franciaország
Villa Leopolda, Francia Riviéra, Franciaország Luxe Digital

Tulajdonos: Lily Safra leszármazottai 

Európa legdrágább magánrezidenciája, a Villa Leopolda a világ két legelőkelőbb régiója, Monaco és Nizza között fekszik. A pazar és elegáns, a francia Riviérán található luxusingatlan királyi múlttal rendelkezik, és először II. Leopold belga királyé volt (innen a neve). 

Azóta számos elit tulajdonos kezébe került, és amikor az előző tulajdonos, Edward Safra libanoni-brazil bankár 1999-ben elhunyt, a villát feleségére, Lily Safra-ra hagyta, aki tavaly hunyt el. A pazar ház hatalmas úszómedencéje és hatalmas kertje állítólag több mint 50 kertész napi munkáját igényli. Az luxusingatlan összesen 80.000 négyzetméteres.

4. Villa Les Cèdres, Franciaország – értéke: 450 millió dollár

Villa Les Cèdres, Franciaország
Villa Les Cèdres, Franciaország Luxe Digital

Tulajdonos: Rinat Akhmetov

A nagyjából 1830 körül épült, 18 000 négyzetméteres Villa Les Cèdres (nevét a sok környező cédrusfáról kapta) inkább egy luxuspalota, mint egy egyszerű otthon. A dél-franciaországi Saint-Jean-Cap-Ferratban 35 hektáron elterülő történelmi luxusvilla egy királyhoz méltó - és egykor ez is II. Leopold belga királyé volt. 

A luxuskastélyt 2016-ban vásárolta meg az olasz Campari csoport, majd 2019-ben eladta Rinat Akhmetov ukrán milliárdosnak és üzletembernek.

A hálószobák és közösségi terek sokasága mellett ez az európai luxusvilla egy olimpiai méretű úszómedencével, egy lenyűgöző bálteremmel, sőt, még egy istállóval is rendelkezik, amelyben akár 30 ló is elfér. 

Kívül 15 000 növényt és 20 üvegházat találsz a világ minden tájáról származó trópusi virágokkal. Több, a Földközi-tengerre néző, pálmafákkal borított erkélye van.

5. Les Palais Bulles, Cannes, Franciaország – érték: 420 millió dollár

Les Palais Bulles, Cannes, Franciaország
Les Palais Bulles, Cannes, Franciaország Luxe Digital

Tulajdonos: Société de Gestion Pierre Cardin

A francia Riviéra talán legextravagánsabb otthona, a Palais Bulles (Buborék palota) egy kicsit más, mint egy átlagos luxusház. Ahogy a neve is sugallja, ez a Cannes ingatlan hatalmas, terrakotta színű buborékot formáz. 

A luxusvillát a magyar építész, Antti Lovag tervezte, és tíz lakosztályt tartalmaz, amelyeket különböző kortárs művészek díszítettek. A kerek szobák sora mellett ez a luxusvilla a domboldali telken egy hatalmas, szabadtéri, 500 férőhelyes amfiteátrumnak is otthont ad, ahonnan kilátás nyílik a Földközi-tengerre.

A Bubble Palace utoljára a néhai francia divattervező, Pierre Cardin tulajdonában volt, aki 1992-ben vásárolta meg a történelmi kastélyt luxusnyaralóként. Cardin 2020-ban bekövetkezett halála óta pedig az egész birtok bérelhető, de a nagyközönség számára nem nyitották meg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés