Hirdetés

Elindult a 24 órás sztrájk: szinte leáll az egész ország, hatalmas a káosz Olaszországban

Nap Híre portré Nap Híre

A vasutasok csütörtök este kilenc órakor megkezdték a munkabeszüntetést Olaszországban, ezzel pedig elindult a szakszervezetek által meghirdetett huszonnégyórás országos sztrájk, amely a tömegközlekedést, az egészségségügyet és az oktatást is érinti.

A munkabeszüntetést az UIL szakszervezeti tömörülés hirdette meg, és több érdekképviselet is támogatta. A legnagyobb szakszervezeti föderációként ismert CGIL főtitkára Maurizio Landini bejelentette, hogy készek az általános sztrájkra is novemberben a Giorgia Meloni vezette kormány gazdasági-költségvetési intézkedéseivel szemben.

A vasutasok sztrájkja péntek este kilenc óráig tart, a munkabeszüntetéshez csatlakozott a három legnagyobb vasútvállalat, a Trenitalia, az Italo és a Trenord is. Az MTI tudósítása szerint kivételt képeznek a nagysebességű vonatjáratok, azok járni fognak a sztrájk alatt is. 

A sztrájk kiterjed a hajó- és légiközlekedésre is, a városi tömegközlekedésre, de még az acélgyárak is leállnak. Sztrájkolnak még az autósztráda-vállalatok dolgozói, valamint az egészségügyben és az oktatásban dolgozók is.

A milánói Linate és Malpensa repülőterek közlése szerint a járatok húsz százalékát már törölték, és csatlakoznak a sztrájkhoz a repülőtéri poggyászkezelők is. A dél-olasz Tarantóban található Ilva-acélművek munkásai pedig pénteken Róma központjában tartanak tüntetést munkahelyeik védelmében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés