Hirdetés

Mindenkinek fájni fog 2023-ban: nem lesz elég gyógyszer

Morvay Péter portré Morvay Péter

Magyarországon extraprofitadóval, másutt inkább az alapvető élelmiszerek áfájának eltörlésével harcolnak az infláció ellen.

A karácsony előtt meghozott magyar kormánydöntés következtében elképzelhető, hogy a gyárak nem fogják behozni Magyarországra az új gyógyszereiket, vagy leállítják a fejlesztéseket.

Mint arról beszámoltunk, már az adó kivetése előtt rekordméretekben drágultak a gyógyszerek idehaza.

December 24-étől már hatályos a rendelet, amelyben a kormány az extraprofitadóról szóló rendeletet módosítja úgy, hogy 

a gyógyszergyártókra kivet egy árbevétel-arányos különadót is.

Ez alapján a gyógyszergyáraknak a nettó árbevétel után plusz adót kell fizetniük a rezsivédelmi alapba: 50 milliárd forintos árbevétel alatt 1, 50-150 milliárd forint között 3, afelett pedig 8 százalékot.

Az egyik legnagyobb hazai gyógyszergyárnak, a Richter Gedeonnak ez már ebben az évben 28 milliárd forint plusz kiadást jelent, hiszen a rendelet már erre az évre is érvényes – mondta el a cég kommunikációs igazgatója az RTL Híradóban.

A Richter Gedeon részvényei is megérezték a kormánydöntést
A Richter Gedeon részvényei is megérezték a kormánydöntést

Az igazgató kifejtette: ők főképp alacsony árfekvésű, államilag támogatott gyógyszereket gyártanak, de ezek árán nem tudnak változtatni, mivel azt a törvények 2006 óta nem teszik lehetővé, hiába emelkednek a cég költségei.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója, Molnár László szerint a különadó bevezetését végül a fogyasztók fogják megfizetni, mert a gyárak kénytelenek lesznek emelni a nem vényköteles termékek árait.

Emellett az intézkedés miatt hiány is lehet gyógyszerekből, és a gyógyszergyáraknak így lehet, hogy majd nem éri meg Magyarországon gyártatni a termékeiket, vagy nem fogják ide is elhozni az új termékeiket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés