Hirdetés

Óriási blama: 1945 óta nem alázták meg így az oroszokat

Nap Híre portré Nap Híre

Hosszú évtizedek után Oroszország tengeralattjárót veszített ellenséges katonai akció miatt. 

Mint azt a naphire.hu is megírta, szerda hajnalban ukrán támadás érte a krími Szevasztopol haditengerészeti kikötőjét. A beszámolók szerint a térségben több nagyobb robbanás is történt és 24 ember sérült meg. 

A Portfolio szúrta ki, hogy a támadás után műholdfelvételek kerültek elő a szevasztopoli orosz katonai kikötőről és szárazdokkról. Azt már korábban tudni lehetett, hogy az akcióban totálisan kiégett egy Ropucsa-osztályú deszanthajó, s úgy néz ki, hogy egy Paltusz (NATO-kód: Kilo) osztályú tengeralattjáró is megsemmisült. 

A műholdfelvételek ugyanis bizonyítják: a Rosztov-na-Donu tengeralattjáró javíthatatlan károkat szenvedett. 

A portál felidézte, a második világháború óta nem fordult elő olyan, hogy Oroszország ellenséges katonai akció miatt tengeralattjárót vesztett volna. Bár baleset miatt vesztek oda az elmúlt évtizedekben ilyen katonai eszközök (talán a legemlékezetesebb a Kurszk atomtengeralattjáró tragédiája), ezt nem ellenséges akció okozta. Az utolsó háborús orosz/szovjet tengeralattjáró-veszteség az L-19 volt, egy Leninec-osztály. Japán partjainál süllyedt el 1945 augusztusában, egy tengerészeti akna miatt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés