Hirdetés

Lépett a NAV: súlyos változás jön Putyin háborújához is köze van

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményben figyelmeztetett, hogy az átmeneti rendelkezésekben meghatározott átmeneti időszakok nagy része lejárt, ugyanis az átmeneti rendelkezések hatályukat vesztették, ezért az ezekhez kapcsolódó mentességek sem vehetők igénybe.

A közleményben kiemelték azt is, hogy az orosz–ukrán háború miatti szankciós rendeletek meghatározott esetekben lehetővé teszik a termékek szankciók alól mentes szállítását Oroszország, Belarusz vagy Ukrajna nem kormányzati ellenőrzés alá eső területei és az Európai Unió között.

A szankciós rendeletek átmeneti rendelkezéseket állapítanak meg a tilalom alól mentesített szállításokra, amivel konkrét átmeneti időszakra biztosítják a mentességet, az ügyletre vonatkozó szerződéskötés időpontjától annak teljesítéséig - írja az Üzletem.

Az átmeneti rendelkezésekben meghatározott átmeneti időszakok nagy része lejárt, mivel az átmeneti rendelkezések hatályukat vesztették, így az ezekhez kapcsolódó mentességek sem vehetők igénybe. Az igazoláskódok alkalmazását meghatározó TARIC-intézkedéseket a TARIC-ban lezárták. 

Ezért már nem lehet alkalmazni a vámeljárásoknál azokat az „Y” kezdetű igazoláskódokat, amelyeket a mentesített szállításokhoz alakítottak ki, és a mentesség határideje lejárt. A NAV a már nem alkalmazható igazoláskódokat minden esetben publikálja.

Továbbra sem kell azonban alkalmazni a tilalmakat átmenetileg azoknak az áruknak a behozatalakor, amelyeket felsorolnak a jelenleg az Oroszországgal szemben elrendelt szankciókat tartalmazó rendeletben (833/2014/EU tanácsi rendelet, XXI. melléklet, „C” rész) és behozatalukra a szerződéseket – vagy a hozzájuk kapcsolódó járulékos szerződéseket – 2023. február 26. előtt kötötték, de 2023. május 27-ig teljesítik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés